Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadeleyi Kaybediyor Muyuz?
Yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, çocuk işçiliğinin son yıllarda giderek arttığını ortaya koyuyor.
Özellikle COVID-19 pandemisinin getirileri durumu çocuklar için daha da kötüleştiriyor olabilir. Küresel pandemi karantinalarının sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik aksaklıklar milyonlarca ailenin gelirini azalttığında, kapanan okulların da etkisiyle gelişmekte olan ülkelerde çocuk işçiliğinde endişe verici bir artış medyaya yansıdı. Pandemi öncesinde bile işçi olarak çalışmaya zorlanan çocukların sayısı artarken pandemiyle birlikte bu artış hızlandı.
Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) tarafından hazırlanan bir raporda, dünya çapında 160 milyon çocuğun çocuk işçi olarak çalıştığı tespit edildi. Bu yaklaşık her on çocuktan biri demek. Pandemi öncesine ait verileri kullanan rapor, 2000 yılından bu yana çocuk işçiliğinde yaşanan düşüşlerin tersine döndüğünü ortaya koydu.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder yaptığı açıklamada; “Yeni tahminler bir uyandırma çağrısıdır.” ve “Yeni nesil riske atılırken seyirci kalamayız.” dedi.
Çocuk işçiliğinde düşüşü ne durdurdu?
İnsan Hakları İzleme Örgütü Çocuk Hakları Savunuculuğu Direktörü Jo Becker‘e göre, çocuk işçiliğindeki artışın nedenlerinden biri devlet desteğinin olmaması.
Becker‘a göre; “Hükümetler temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelere yeterli yardımı sağlamıyor.” Kendisi şunu da ekliyor: “Bunun geçmişte çocuk işçiliğini azaltmada birçok ülkede gerçekten başarılı olan bir araç olduğunu söyleyebiliriz.”
“Görünmeyen çok fazla vaka var.”
COVID-19 salgını sırasında, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve çocuk hakları savunma grupları tarafından hazırlanan raporlar Hindistan gibi orta gelirli ülkelerde ek çocuk işçiliği vakaları kaydetti. COVID-19’a odaklanmak, birçok ülkede çocuk işçiliğinin izini sürmeyi de zorlaştırdı.
Becker, “Tecritlerin ve COVID-19 kısıtlama önlemlerinin ardından çoğu hükümet, işverenlerin çocuk işçileri sömürmesini kolaylaştıran izleme programlarını azalttı.” dedi. “Görünmeyen çok daha fazla vaka var.”
Bu ortaya konan raporlar, her gün birçok çocuğun temel yaşam haklarını sağlıklı bir şekilde yaşamasını ihlal edildiğini gözler önüne sererken, aslında biz de bu konuda bir şeyler yapmadıkça geleceğimiz için kayıp veriyoruz. Çalıştırılan çocuklar yetişkinler gibi yaşam haklarını savunup ses çıkaramıyorlar.
Yoksullukla mücadelenin yanında, çocukların eğitime ara verdikleri durumlarda eğitim hakları için destek vermek ve onları topluma geri kazandırmaya çalışmak gerekli. Unutulmamalıdır ki çocuklarına sahip çıkmayan toplumlar geleceklerine sahip çıkamaz.
*İlgili haber kaynaklarının Türkçe çevirisi niteliğindedir.