Çocuk Güvenliği Eğitimi
  • Zoom
  • 5 February 2021

Çocuk Güvenliği Eğitimi

  Çorapsız Çocuklar Derneği gönüllüleri 06.02.2021 ve 13.02.2021 tarihlerinde iki ayrı oturumda olmak üzere 18.30-20.30 saatleri arasında ‘Save The Children’ çatısı altında MHPSS Sorumlusu olarak görev alan Osman Yıldız ile “Çocuk Güvenliği” eğitiminde buluştu. 

  Eğitimin girişinde “Çoçuk kimdir? Çocuklar hangi özellikleri nedeniyle çevrelerindeki yetişkinlerin desteğine ve gözetimine ihtiyaç duyarlar?” gibi konulardan bahsettik ve eğitmenimizle birlikte ne kadar doğru bilgi sahibi olduğumuzu tarttık. Sonrasında eğitmenimiz “Korunma İhtiyacı Olan Çocuk Kavramı” başlığı altında 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunundan bahsetti. Daha sonra ‘Çocuk Koruma’ nedir, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel dayanağı ve temel ilkeleri nelerdir bunları gözden geçirdik.

  Daha sonra, kimlerin çocuklara istismarda bulunma olasılığının daha yüksek olduğundan ve korunma ihtiyacı olan çocukların korunma süreçlerinin başlatılabilmesi için birimlere derhal haber vermenin(Bildirim Yükümlülüğü) her bir bireyin sorumluluğu olduğundan ve mutlaka yerine getirilmesi gerektiğinden bahsettik. Bildirim hangi kurumlara yapılır ve alternatif durumlara göre önceliğimiz hangi kurumlar olmalıdır gibi konuları örneklerle açıkladık.

  Son olarak eğitmenimiz ‘Çocuk Güvenliği’ eğitimine giriş yaptı ve bizlere de kurum içerisinde çocukların güvenliği ve sağlığı için her konuda çok dikkatli olmamızı ve alınacak her kararı büyük bir özenle almamız gerektiğini öğütledi. Ayrıca kurum olarak hesap verilebilirlik ilkesini en şeffaf şekilde sağlamamız gerektiğinden söz etti. Sonrasında dernek çalışmalarımızda başımıza gelebilecek , çocuklar ve içinde olabilecekleri durumlarla ilgili 7 farklı senaryo üzerinden neler yapmamız gerektiğini ve karşılaşılan durumların Çocuk Güvenliği içerisinde yer alıp almadığını beraber tartışarak pekiştirdik. Bu senaryolar bizler için de daha açıklayıcı oldu ve çocuklarla iletişime geçtiğimizde nasıl davranmamız gerektiği hakkında daha net ve doğru fikirlere sahip olmamızı sağladı. Eğitimi Çocuk Güvenliği Politikasından ve Çocuk Güvenliğini sağlamış bir kurum için yerine getirilmesi gereken gerekliliklerden bahsederek sonlandırdık.

  ÇoÇoDer gönüllüleri olarak bizim için çok bilgilendirici ve önemli bir eğitimdi. Eğitmenimiz Osman Yıldız’a tekrardan teşekkür ediyoruz. Çocukların hayatına dokunurken en doğru ve en iyi olanı yapmak için çalışmaya ve öğrenmeye devam edeceğiz. 

ÇoÇoDer - Çorapsız Çocuklar Derneği

ÇoÇoDer – Çorapsız Çocuklar Derneği; çalışan veya çalıştırılan çocuk işçilerin eğitim ve temel haklarından mahrum kalmaması için 11 Aralık 2020’de Gaziantep’te kurulmuş bir dernektir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır.