Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Araştırma ve Model Geliştirme Projesi

Çocuk İşliğinin Önlenmesi, Araştırma ve Model Geliştirme Projesi

0 Yorum

Amacı “Tüm çocukların çocuk hakları kapsamında üstün yararlarını gözetmeyi ve bu perspektifle çocuk işçiliğiyle mücadeleyi hedeflemek” olan bu proje ile ben de 5 Mayıs 2021 tarihinde yaptıkları kapanış toplantısında tanıştım. Çok fazla katılımcının olduğu ve bir çok paydaşın bulunduğu online toplantıya dilerseniz bu linkten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi‘nin işbirliği ile ortaya çıkan ve Inditex tarafından desteklenen bu proje, İstanbul Bağcılar ve Küçükçekmece bölgelerindeki pilot araştırma sahasında 301 çocuk ve 301 ebeveyn ile 2017- 2021 yılları arasında gerçekleştirildi.

Çocuk işçiliği problemine çözüm üretmek çok paydaşlı ve bütüncül bir yaklaşıma gereksinim duyar. Çocuk işliğinin bu gereksinimini önemseyen bu projede de  Bağcılar Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bağcılar Zabıta Müdürlüğü, Bağcılar Kızılay Toplum Merkezi ve Öğretmen Ağı ile paydaşlık kurulmuştur.

Ben de bu proje sayesinde Öğretmen Ağı ile tanıştım. Dilerseniz siz de düzenli aralıklarla yapılan Öğretmen Ağı tanışma toplantılarına katılarak –sadece öğretmenlerle değil diğer pek çok uzmanlık alanına sahip kişileri de  dahil ediyorlar- çocuklar için yapabilecekler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çıraklık ve Çalıştırılan Çocuk

Proje kapsamında paydaşlara eğitimler verilmiş, broşürler dağıtılmış ve tanıtım videoları hazırlanmıştır. Bu eğitimler sonucunda Bağcılar Zabıta Müdürlüğü kapanış toplantısında “Çıraklık ve çalıştırılan çocuk” arasındaki farkın anlaşılmasına katkıda bulunduğu için proje ekibine teşekkürlerini dile getirmiştir.

Çalışmak zorunda kalıp okula gitmekte zorlanan çocukları anlayabilmek için öğretmenlere bu konuda yol gösterici bir kılavuz hazırlamış olan proje ekibi ayrıca yaz mevsiminde çalışmak zorunda kalan çocuklar için de Bağcılar Kızılay Toplum Merkezinde açılan yaz kurslarını yürütmüştür. Bireysel olarak izlemek, kurum içi eğitimlere dahil etmek için ya da derslerde kullanmak için proje ekibinin hazırladığı üç modülden oluşan eğitim videolarını kullanabilirsiniz.

Çocuk işçiliğini önlemeyi hedefleyen proje ekibinin öğretmenlere yönelik hazırladıkları çocuk işçiliğini önlemek için yapılabilecekler yol haritasıyla ; “Çocuk işçiliğine dair doğru bilgilere sahip miyim? Çocuğun çalışmasına dair bir risk fark ettiğimde nereye, nasıl başvuracağımı biliyor muyum? Akademik başarı gözetmeksizin tüm çocukların eğitime erişiminin bir hak olduğunu biliyor muyum? Sınıfım ve okulum çocuklara kapsayıcı ve katılımcı bir ortam sunuyor mu?” gibi  sorularla baştan itibaren en doğru şekilde bizi çözüme yönlendiriyor. Daha sonra yol haritasındaki talimatları takip ederek neler yapabileceğimizi kolaylıkla görebilmemizi de sağlıyor.

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak için de kolay ara yüzlü web sitelerini ziyaret edebilir ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimini takibe alabiliriz. Zaman zaman alanında uzman kişiler tarafından yapılan eğitimlere ve ÇOÇA sohbetlerine de katılabiliriz.

 

+ yazı

Lisans Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencisi

Özdil Coşkun

Lisans Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır.