Dünya Gönüllüler Günü ve Gönüllülük Kavramı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 1985 yılından itibaren 5 Aralık günü “Dünya Gönüllüler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu özel günün kutlanmasında, gönüllülük bilincini ve farkındalığını sağlamak, gönüllülük esaslı çalışmalara katılımın artırılması amaçlanmaktadır.
Peki, nedir bu gönüllülük?
Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.
Türkiye’de bulunan farklı sivil toplum kuruluşları ise “Gönüllülük” kavramını “Maddi veya başka herhangi bir çıkar beklentisi içerisinde olmadan”, “Kişinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirdiği” ve “Toplumsal yarara hizmet eden aktiviteler” şeklinde tanımlamıştır. Tanımlardan da yola çıkarak söyleyebiliriz ki gönüllü olarak başladığımız bir projede, dernekte, toplulukta tamamen kendi isteğimizle bulunuyor olmamız gerekmektedir. Zorlama ile veya çıkar gözeterek başlatılan bir çalışma gönüllülük esaslarını hiçe saymak olur.
Gönüllü kavramının oluşmasında tarihe bakıldığında savaşların etkili olduğu düşünülmektedir. Savaş sonrası hasar alan yerleşkelerin yenilenmesinde ya da hastanelerde gönüllü olarak çalışan insanlar bu kavramın ilk örneklerinden sayılabilir; fakat günümüzde gönüllülük faaliyetleri yaşamın her alanını ilgilendiren konulardan olabilme çeşitliliğine sahiptir. Dezavantajlı çocuklar, engelli hakları, arama-kurtarma faaliyetleri, çocuk hakları, hayvanlar, sürdürülebilirlik ve eğitim bu çalışma alanlarından sadece birkaçıdır.
Gönüllü insanlar dünyayı daha yaşanabilir kılmak ve daha eşit bir toplum yaratmak için çalışmaktadır. Yeri geldiğinde sivil toplum örgütleri devlet politikalarının yetersiz kaldığı sorunlar için sosyal topluluk çalışmalarında bulunarak tüm çabalarıyla bu problemin çözülmesine destek vermektedir.
Günümüzde toplumlarda gönüllülük bilincine dair farkındalık da giderek artmaktadır. Bu durumun göstergelerinden biri de insanların bir sorunla karşılaştıkları durumlarda ilgili devlet kurumlarının yanında, bu sorunla ilgili çalışmalar yapan gönüllü ve sivil mecralara başvurma sayılarının artmasıdır.
Sivil toplum kuruluşlarının hızlı ve yapıcı çözümleri sayesinde bu kuruluşların toplumdaki değerleri artmış ve saygı görmüşlerdir. Böylece gönüllü insanlara ve topluluklara da destek artmıştır. Bu gönül zinciri sayesinde topluma gönül veren gönüllü insanlar ve sivil toplum kuruluşları toplum tarafından her zaman sevilmiş olup sevilmeye de devam etmektedir.
Bu sonsuz yolculukta gönüllü olmuş ve olmak isteyen tüm insanların dünya gönüllüler günü kutlu olsun!
Çok güzel anlamlı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık
Gönüllülük kavramını ve gücünü çok iyi anlatmışsın.
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş yazınız:)