Çocuk İşçiliği Normalleştirilemez

Son yıllarda birçoğumuz günümüzün bir kısmını-bazen büyük çoğunluğunu- sosyal medyada geçiriyoruz. Fikirlerimizi, düşüncelerimizi, hayatımızı bu platformlarda paylaşıyor; haberleri ve gündemi bu uygulamalardan takip ediyoruz.

Günceli yakalamak, takip etmek ya da sesini duyurmak için kullanıldığında yararlı olan bu uygulamalar yanlış bilgi yaymak ya da insanları olumsuz fikirlere teşvik için kullanıldığında maalesef fayda sağlayamıyor.

Son günlerde sosyal medya üzerinden çalışan çocuklar ile ilgili yapılan çeşitli güzellemeler, durumu bir sorun olmaktan çıkarıp normalleştirmeye başladı. Çocuk işçiliği güncelliğini-maalesef- hala koruyan ve çözüm bulunması gereken önemli bir sorun, emek sömürüsü ve hak ihlalidir.

Yaz tatillerini tarlalarda geçirmek zorunda kalan çocukların okula dönmesi için uğraşmak yerine başlarını okşayıp bunu olağan bir durum olarak lanse ederek sempati duyulmasını sağlamak, ‘küçük usta’ gibi nitelemelerde bulunup çocuk işçinin zorluklarla çalıştığı işini sevimli hale getirmek ya da çocuklar çalışmak durumunda kaldıkları halde bunu -yaşları gereği- eğlenceli hale getirdiğinde bundan pay çıkarıp ‘ne güzel eğleniyorlar’ diyerek iç ısıtıp, insanların vicdanlarını rahatlatmaya çalışmak verilebilecek örneklerden birkaçı.

Yoksulluk gibi çocuk işçiliği de romantize edilerek hafifletilemeyecek kadar derin bir sorun. Bizler sokakta ayakları çıplak, kışın montsuz dolaşan, okula gitmek yerine işyerinde fiziksel güçlerinden daha büyük işler yapan çocukları gördüğümüzde içimiz ne kadar acısa da bunun çözüme ulaşması ve son bulması gereken bir sorun olduğunu unutmayalım.

Kibritçi kız, kışın ortasında ona acıyan bir sürü insan olmasına rağmen soğuktan titreyerek can verdi. Acımak, bunu içselleştirmek ya da üzerinden hayat dersleri veren cümleler kurmak onları kurtarmayacak. Çocuklar, eğer bizler tüm bunlarla savaşır ve haklarını aramaları için onlara destek olursak hak ettikleri değere ve öneme sahip olacaklar en önemlisi de işçi olmayacaklar.

Alo 183 Kadın, Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı bir çocuk işçi gördüğümüzde irtibat kurabileceğimiz kanallardan biri. Ya da yoksul, durumu olmayan aileleri belediye aracılığı ile yardıma ulaştırabiliriz. Ayrıca yoksulluk, dezavantajlı gruplar, çocuk işçiliği ile ilgili çalışmalar yapan STK’ları destekleyebilir, onlara bağışta bulunabilir ya da çalışmalarına gönüllü olarak destek verebiliriz.

Tek bir hareket çok fazla şeyi değiştirebilir.

Funda Başak Yılmaz. 24 yaşında ve İstanbul’da yaşıyor. İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünde yüksek lisans öğrencisi. 2013 yılından beri çocuk refahı ile ilgili çalışmalar yapan çeşitli dernek ve vakıflarda gönüllülük yapmakta.

1. Sevgi Çakır
    12 Eylül 2021

Oldukça yüreğe dokunan bir yazı.Haklısınız üzerimize düşeni toplum olarak yapmalıyız.Görmezden gelinemez.

2. Selma Funda Esmer
    13 Eylül 2021

3. Rumeysa
    13 Eylül 2021

Hem sorunlara çok güzel değinmiş hem de bununla kalmayıp çözüm sunmuşsunuz, Alo 183’ü sizden duydum ve belki sayenizde ben de bir çocuğun hayatını kurtaracağım.Çok teşekkürler?