ÇoÇoDer ile 23 Nisan Çocuk Bayramı

Bu 23 Nisan’da Çorapsız Çocuklar Derneği olarak ilk saha çalışmamızı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.

Projemiz Ankara/Çankaya’da bulunan Fatma Yaşar Önen İlkokulunda gerçekleştirildi. 23 Nisan projemizin başlangıç noktası ise  bir ÇoÇoDer gönüllümüzün bu okulda okuyan fakat çalışmak zorunda kalan üç öğrenciyle karşılaşması sonucu oldu.

Sonrasında derneğimizce, okul idaresinin de onayı ile sokakta çalışan bu çocuklar ve diğer tüm öğrenciler için bir Çocuk Bayramı şenliği yapılması ve yapılan aktivitelerle çocukların gelişim ve eğitimlerini destekleyici oyunlar oynanması planlandı.

22 Nisan 2022 tarihinde 24 çocuk gelişimci ve öğretmen saha gönüllümüz ile birlikte okulda bulunan 12 derslikteki 244 öğrenciyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarımızı gerçekleştirdik. Kutlamalar aslında her çocuk için olması gerektiği gibi oyunlar, eğlenceler, şarkılar ve danslar ile geçti. Amacımız oyun oynamanın, eğitim almanın hakları olduğunun farkında bile olmayan çocuklara umut olmaktı.

Eğitimine devam ederken çalışmak zorunda olup ihmal ve istismar edilme riski yüksek olan çocuklara oyunlarla “Beden güvenliği nedir?” ve “Kendimi istemediğim davranışlardan nasıl korurum?” sorularının cevaplarını öğretmeye gayret gösterdik. Özellikle birinci ve ikinci sınıfa giden çocuklar ile ince motor becerisini destekleyecek türde kuru boyalar ile resim çizme ve yazı yazma çalışmaları yaptık.

İçlerinde göçmen ve işçi çocukların da bulunduğu üçüncü ve dördüncü sınıf öğrenci grubu ile yapılan atölyelerde geleceklerine dair hayal kurmalarını sağlamak ve çeşitli mesleklere özendirmek için ileride neler yapmak istediklerini sorduk. Asker, doktor, ressam, polis, fabrikatör gibi mesleklere sahip olmak istediğini söyleyen; hayaller kuran ve kendilerine hedefler koyan çocukları görmek, bizi de dernek olarak amacımız için çalışmaya daha fazla teşvik etti.

Projemizin amacı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak olduğundan Mustafa Kemal Atatürk’ü ve düşüncelerini de çocuklara aktarmak bizlerin en çok önemsediği hedeflerden biriydi. Atatürk’ün çocuklardan beklediklerini ve bugünün önemini elimizden geldiğince onlarla paylaştık.

23 Nisan etkinliğimiz, Fatma Yaşar Önen İlkokulu daha sonra yapılacak çalışmalarımızın bir başlangıcı oldu ve okulumuz derneğimizin pilot okulu haline geldi. İleride okulumuzla uzun dönem projeler gerçekleştireceğimiz ve aynı öğrencilerle çalışmaya devam edeceğimiz için çok mutluyuz.

Bu proje için gönüllü olan ve maddi manevi yardım sağlayan tüm destekçilerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz. Dernek olarak en büyük temennimiz her 23 Nisan’da daha fazla çocuğa ulaşarak onlarla nice bayramlar kutlamak!

Çocuklar bize geçmişimizi ve geleceğimizi hatırlatır. Biz büyükler olarak, geçmişimizi düşünüp çocukken olmasını istediğimiz hayalleri; geleceğimizi düşünüp o çocukların dünyayı değiştirebileceğini hatırlayıp çocuklara öncü olmalıyız. Çocuğun çocuk olarak yetiştiği, hayaller kurabildiği, çalıştırılmadığı bir dünya bırakmak biz büyüklerin borcu.
Daha Çocuk Daha Eşit” ilkesiyle ilerleyen ÇoÇoDer gönüllüleri olarak başka projelerimizde görüşmek dileğiyle…

Elif Yıldız. 24 yaşında, hukukçu ve İstanbul’da yaşıyor. ÇoÇoder Blog ekibinde yazar ve editör.

Zehra Görgülü