Ben Bugün Çocuk İşçiliğine Karşı Ne Yapabilirim

Ben Bugün Çocuk İşçiliğine Karşı Ne Yapabilirim?

0 Yorum

Çorapsız Çocuklar Derneği ailesi olarak her gün kendimizi çocuk işçiliğine karşı durmak ve çalıştırılan çocukları topluma kazandırmak için geliştirmeye devam ediyoruz. Bunun için hukuktan çocuk gelişimine kadar pek çok alanda bilgi sahibi olmak ve gerek çocuklarla birebir iletişim halinde olunan sahada; gerekse farkındalık kazandırmak adına bulunduğumuz her yerde büyük sorumluluklar almak gerekiyor.

Ancak çocuk işçiliği konusunda böylesine büyük bir sorumluluk almadan da yapabileceklerimiz hepimizin topluma ve geleceğe bir borcu. Bu konuda henüz yeni farkındalık kazanan ve bir şeyler yapmak isteyen hemen hemen herkes belki de çok küçük adımlarla bir çocuğun hayatını değiştirebilir.

Dünyayı değiştiremiyorsan dünyanı değiştir.”

Bu yazımızda birkaç adımla çocuk işçiliğine karşı neler yapabileceğimizi göreceğiz:

 

  1. Ürünlerinin özelliklerinde “ETI” ibaresi bulunan markalardan alışveriş yapmak.

Online alışveriş yaparken denk geldiğim bu oluşum bana da yeni bir farkındalık kazandırdı. Pek çok büyük markanın, etik değerleri hiçe sayıp az gelişmiş ülkelerin ucuz iş gücünü kullanarak fabrikalarında çocuk işçi çalıştırdığını biliyor muydunuz?

“Ethical Trading Initiative” Türkçe karşılığı ile “Etik Ticaret Girişimi“, şirketlerin ihlal ettiği ücret, çalışma saati, sağlık ve güvenlik gibi pek çok işçi hakkını koruma altına alan ilkenin yanında “Çocuk işçiliği asla kabul edilemez.” ilkesini de kurallarına dahil etmiş bir Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) oluşumu.

ETI’yı; dolayısıyla ILO’nun çocuk işçiliğine ilişkin standartlarını kabul eden işletmeler, çocuk işçi çalıştırmadıklarını da temin ediyor.

Bunun yanında çocuk işçiliği yaptığı tespit edilen herhangi bir çocuğun, artık çocuk olmayana kadar kaliteli eğitime devam etmesini ve bu eğitimde kalmasını sağlamak için geçiş sağlayan politika ve programlar geliştirmeyi veya bunlara katkıda bulunmayı da kabul etmiş oluyor.

Sonuç olarak alışveriş yapacağınız markayı araştırmak, ürün bilgisinde ETI ibaresi olan markalardan alışveriş yapmak ya da en azından çocuk işçi çalıştırdığını açıklamış ya da çalıştırdığı ifşa edilmiş markalardan ürün almamak şeklinde atacağınız ilk adım aslında çocuk işçiliğine yönelik oldukça kuvvetli bir tepki niteliğinde.

  1. Kendi yaşadığınız yerde bakkalda, manavda, sokakta çalıştırılan çocukları gözlemlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlara bildirim yapmak.

Bu sosyal sorun aslında o kadar hayatımızın içinde ki hemen hemen her gün çocukların çalıştırılmasıyla ve haklarının ihlal edildiği senaryosu ile yüz yüze gelme ihtimalimiz oldukça yüksek.

Bu şekilde bir ihlale tanıklık eden her kişinin destek istemeye hakkı olduğu gibi çocuğun şiddete maruz kaldığından şüphelenildiği durumlarda bunun çocuğun korunmasından sorumlu kurumlara bildirmesini sağlamak devletin olduğu kadar her vatandaşın da kanunen yerine getirmesi gereken bir zorunluluk.

Türk Ceza Kanunu uyarınca; yardım ve bildirim yükümlülüğünüz kapsamında, yaşı nedeniyle ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan bir kimseyle karşılaştığınızda;

  • ALO 183 Sosyal Destek Hattını arayarak durumu bildirebilir,
  • Acil durumlarda polis ya da jandarma ile iletişime geçilebilir,
  • Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ya da CİMER’in ilgili sayfasından hak ihlaline ilişkin form doldurabilirsiniz.

 

  1. Çocuk işçiliğini normalleştirmemek ve sosyal medyada doğru şekilde yansıtmak.

Günümüzde sosyal medya herkesçe oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktaysa da çocuk işçiliğinin medya tarafından yansıtılması her zaman doğru şekilde yapılamıyor ne yazık ki.

Her gün Twitter, Facebook gibi mecralarda çalışan ya da çalıştırılan çocukların fotoğraflarının dramatize edilerek paylaşılması ve bu yaşantıya sempati kazandırılması kesinlikle kabul edilemez ve ancak çocuk işçiliğinin normalleşmesine neden olabilir.

Bugünün dünyasında bu tarz haber ve paylaşımlarda çocuk işçiliğinin bir problem olduğuna dikkat çekmek bu toplumsal sorun için atacağınız oldukça büyük bir adım olacaktır.

  1. ÇOÇODER’e üye veya destek olmak.

Dernek üyeleri olarak hepimiz sokakta, tarlada ya da herhangi bir yerde; okula değil de çalışmaya gelmiş ya da getirilmiş bir çocuk görüp bir değişiklik yapma gerekliliği hissettik ve bir araya geldik.

Türkiye’nin her yerinden üyelerle kalplerimiz, hislerimiz ve amacımız bir şekilde mücadelemize devam ediyoruz.

Bugün sizin de çalışan ve çalıştırılan çocuklar için atabileceğiniz en güzel adım aramıza katılmak ya da bize destek olmak olabilir.  Güncel üye alımları ve bağış yapmak için tıklayabilirsiniz.

+ yazı

Elif Yıldız. 24 yaşında, hukukçu ve İstanbul’da yaşıyor. ÇoÇoder Blog ekibinde yazar ve editör.

Elif Yıldız

Elif Yıldız. 24 yaşında, hukukçu ve İstanbul’da yaşıyor. ÇoÇoder Blog ekibinde yazar ve editör.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır.